Det där med elförbrukning

Så här vid slutet av året satte jag mig en stund och försökte kolla igenom hur våra energibesparande åtgärder ser ut när det gäller vår elförbrukning.

Fastigheten är gammal på ca 180 m² boyta och förutom lite nyare tillbyggnader är isoleringen inte speciellt effektiv. Vi har ett garage på ca 112 m² samt lite el i ett gammalt hönshus. Uppvärminingen har varit direktverkande el och braskamin stundtals på vintern.

Det blir lite lurigt eftersom både installation av luftvärmepump (november 2022) och solpaneler (februari 2024) skedde vintertid då vi förbrukar mest el. Man kan ju i alla fall kolla lite grovt på hur det har sett ut sedan referensåret 2021 innan vi gjorde några investeringar.

Grafen ovan visar hur solpanelsanläggningen har tuffat på sedan installationen i februari i förhållande till vad vi förbrukat i år.

Med de soltimmar vi har haft har anläggningen genererat totalt 12,3 MWh. Givetvis produceras i princip allt mellan april och september och utan någon batterilösning får vi köpa lite el även kvälls- och nattetid.

Luftvärmepumpen började alltså tuffa vintern 2022/2023 istället för ett flertal elradiatorer. På sommaren används den som AC varma perioder. Med den åtgärden sänkte vi årsförbrukningen men ca. 25 %.

Andra investeringen blev solpanelsanläggningen. Med den har vi nu totalt minskat förbrukningen med ca. 43 % och sålt en del överskott under sommaren.

Trenden för årsförbrukningen ser därför ganska okej ut. Det är svårt att räkna kronor och ören när det gäller förbrukning och försäljning av elen. Vi kommer vänta ett tag till på att eventuellt investera i ett batteri som kan buffra överskott så nästa investering kommer bli att byta ut alla fönster till mer effektiva. Det är vintertid vi gör de stora besparingarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *