Kul akvarieprojekt

Jag får många frågor hur det går med projekt Solo. Jag har två modeller CAD:ade och klara men det har gått vääääldigt trögt att ta fram mönsterkort till rimligt pris. Dessutom är det svårt för privatpersoner att få tag på den mikrokontroller jag använder. Enheterna är igång och fungerar alldeles lysande så jag har ju inget direkt behov av att plöja ner större summor pengar i fåstyckserier. Jag har underlagen arkiverade tills erbjudande dyker upp. Då är det bara att tuta och köra.

Däremot tänkte jag tipsa om ett nytt litet roligt miniprojekt som gör samma sak men från en PC. Jag hittade ett trevligt I/O-bibliotek för printerporten (IO.DLL) från http://www.geekhideout.com. Det är skrivet för Delphi men fungerar även för Borland C/C++. Med dessa rutiner kan man accessa porten på låg nivå utan WIN32-tjafs. Det fungerar för OS Windows 95/98/NT/2000/XP.
Ritade ihop en koppling där fyra bitar (pinnar) på LTP-porten skapar ett interface mot en extern 12-bitars SPI AD-omvandlare som i sin tur kopplas till pH-probens ingångssteg. Knackade ihop drivrutiner för att simulera SPI i eftermiddags och det fungerar kalas. Verifierade tidsnoggrannheten på portskrivningar och det är inga problem.
För dessa två kretsar kan man t.om. spänningsmata rubbet från printerporten. Vill man dra in en extern spänning kan man ju även koppla dit ett relä och – vips – så har man en pH-kontroller med två kanaler. AD-omvandlaren har fyra ingångar så temperatur och konduktivitet får också plats 🙂

Summering:
Har du en gammal laptop eller annan PC med ett snurrande Windows och en LPT-port är det bara att löda ihop ett par kretsar och en printerkabel med 5 ledare för att kunna mäta pH (x2). En extern spänning och ett relä så har du en kontroller. Ni ser labbkortet på bilden hur simpelt det är.

Nu ska jag CAD:a schema och slänga upp på bloggen och snickra på Windowsprogrammet som loggar data/styr CO2.
To be continued…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *