Benmärgsprov

Proverna jag tog för en tid sedan som analyseras med så kallad flödescytometri visade på att det finns förändringar i benmägen igen och eftersom de vanliga blodproven har sjunkigt markant så finns det ingen tvekan längre att det är något som måste behandlas.

Jag har därför tillfälligt blivit remitterad till Hematologmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping där mycket stor kompetens och testresurser finns. Man gör detta för att se om sjukdomen/diagnosen möjligen har förändrats på något sätt som faktiskt inte var möjligt att studera med tekniken som var tillgänglig för 20 år sedan då jag fick diagnosen (som då var svårbehandlad i två års tid).

Skulle det vara någon förändring som tillstött finns det nu för tiden stora möjligheter att anpassa och kombinera flera läkemedel för bästa resultat. Det är just därför man vill göra en ordentlig utredning igen.

Nu är nya utredningen igång så i dag har jag varit på US och gjort ett benmärgsprov där man suger ut lite märgvätska samt borrar ur en två centimeters ”larv” från märgen. Jag tror jag gjort detta fyra eller fem gånger tidigare och det är inget behagligt prov men idag var det absolut värsta gången. Trodde på allvar att överläkaren glömt bedövningsmedlet eller ersatt bedövningen med koksaltlösning…
Nu är det gjort i alla fall, masken ligger i burken, märgvätskan utstruken på glasen och det är riktigt gott att vi är igång på allvar nu. Biopsin och lite andra blodprover ska nu både analyseras på US och vissa ska skickas till special-labb i Tyskland och svaren borde komma on någon vecka om inte semestertiderna fördröjer något.


Jag gillar att de går till botten med detta och hoppas fortfarande på att det nya läkemedel i sprutform kan vara ett framtida behandlingsalternativ. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *